5 Mayıs 2012 Cumartesi

ÇİKOLATA




  Türk Gıda Kodeksi'ne göre tanımı; Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder.
Çikolatanın Evrimi

Çikolata bir kakao çekirdeği ile başlar. Yüzyıllardır ezilip yenmiştir. Çikolatanın bilinen geçmişi İsa’dan önce 200 yılından bugüne kadar gelir. Bu 2200 yıllık evriminde pek çok millet onu çok sevmiş, tüketmiştir.

  Kakao a
ğacının meyvesinin bilimsel ismi "theobroma cacao", yani "tanrıların yiyeceği"'dir. Gerçekte, kakao çekirdeği bundan 2000 yıl öncesinde Güney Amerikalı maya yerlilerinin tapındığı bir idoldür. İlk defa 1510'da Hernando Cortez adında bir İspanyali arkadaşımız en son Aztek hükümdarı 2. Montezuma'nın kendisine sunduğu "cacahuatt" adlı bir içecek ile çikolata ile tanışştır. Cortez Azteklerin bu içeceğin yapıldığı kakao çekirdeklerine paha biçilmez hazine gibi muamele gösterdiğini fark etmiştir. Mevzubahis çekirdekleri alenen İspanya'ya götürüp çikolata içeceğini ısıtıp, içine tatlandırıcı koyarak hazırlamıştır. Çikolata içeceğinin formülünü yalnızca soylu aileler tadabilsin diye gizli tutmaya çalışş, fakat sonunda formül öğrenilmiş ve pek çok ülkeye yayılmıştır. 

  1600'lu yılların ortasına gelindi
ğinde, çikolata içeceği Fransa'da çok popüler olmuş, hatta bir Fransız Londra'da dünyanın ilk sıcak çikolata dükkanını açmıştır. 1700'lu yıllara gelindiğinde, "çikolata evleri" adı verilen bu tip dükkanlar çoğalmış, kahveciler kadar meşhur olmuştur.

  Amerika kıtasındaki ilk çikolata fabrikası 1765 yılında Massachusetts liman kolonisinde açılmı
ş, altmış yıl ardından da Conrad van Houten adında Alman bir kimyager bir kakao presi icat ederek çikolata ile şeker pancarının karıştırmak suretiyle şekerleme yapılmasını mümkün kılmıştır. 

  1876 yılında Daniel Peter adında bir
İsviçreli şekerlemeci çikolata likörüne (kakao çekirdeğinin iç kısmının alkolik olmayan maddesi) yoğunlaştırılmış süt katarak "sütlü çikolata"'yı bulmuştur. Daniel’dan sonra İsviçreliler çikolataya "conching" adı verilen bir teknikle daha yumuşak bir şekil verebilmiştir. "Conching" "deniz kabuğu" anlamına gelen bir yunanca terimden gelen, çikolatanın üzerini düzleştiren makinenin şekli nedeniyle verilmiş bir isimdir.

 
İsviçreliler hızlarını alamayıp çikolatanın içine likör, şekerleme, bal vs. gibi malzemeleri de katıp bunu ulusal ürün haline getirmişlerdir.

Çikolata hakkında ilginç detaylar
·      Çikolatanın elde edildiği kakao ağacının bilimsel adı “theobroma cacao”'dur ve theobroma da Latincede "tanrıların yiyeceği" anlamına gelmektedir.
·      En önemli afrodizyaklardan biridir. 
·      İçinde vücudun gereksinimi olduğundan çok daha az serotonin bulunur.
·      Magnezyum eksikliği olanlarda daha çok yeme isteği uyandırır.
·      Diş hekimlerinin dediğine göre çikolata tüketiminden sonra bir parça beyaz peynir yenirse dişlere zararı da olmuyormuş.
·      Dopamin salgılamayı tetiklediği için mutluluk ya da keyif verdiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir yiyecektir.
·      İçindeki theobromine maddesinin codeine den yüzde 33 daha etkili bir öksürük giderici olduğu İmperial College deki bilim adamları tarafından kanıtlanmış. 
·      İnsanlarda kalp krizi riskinin azalmasına, köpekler de ise tam tersine kalp ve sinir sistemini alt üst edip ölüme neden olur.



Dünya’da Çikolatanın En İyi Olduğu 10 Yer

10)  Köln, Almanya


  Almanya’nın çikolata başkenti olan Köln’de, dünyanın 2. büyük çikolata tedarikçisi olan Stollwerck Chocolate firması bulunuyor. Bu firma 150. yıl kutlamaları için Stollwerck adında bir müze açmış. Bu müze bir çikolata müzesi ve içerisinde çikolatanın tarihi anlatılmakta. İçerisinde iştah açan kocaman bir çikolata çeşmesi bulunduğunu da söylemeden geçemeyeceğiz.
  Bunları Not Edin
  Çikolata müzesi, her ne kadar çikolata üretip satsa da burası daha çok çikolata sergilemek için yapılmı
ş bir müze. Stollwerck çikolatasını birçok cafe ve mağazadan satın alabiliyorsunuz. Diğer çikolata mağazaları: La Maison du Chocolate, Tortchen Tortchen, Weibler Confectionery, Demnitz Chocolaterie, Mama Chocolate ve Leonidas Chocolates.
9)  Tain L’Hermitage, Fransa


  Şarabın kalbinin attığı yer Fransa’da küçük bir kasaba olan ve Lyon’a sadece 1 saatlik bir mesafede bulunan Tain L’Hermitage, dünya’nın en ünlü çikolata markalarından biri olan Valrhona’ya ev sahipliği yapıyor. Hem mağaza hem de yeni çikolata şefleri yetiştiren bir okul olanValrhona Ecole du Grand Chocolat’ın kapıları kısa sürede yeni tarifler öğrenmek isteyen amatörlere de sonuna kadar açık.
  Bunları Not Edin
  1922 yılında kurulan Valrhona markasıyla rekabet edebilecek önemli ba
şka bir çikolata markası bulunmuyor.
8)  Hershey, Pennsylvania


  Hershey  çikolatasını duymuş olabilirsiniz. Hershey, 1906 yılından beri Amerika’nın en büyük çikolata markalarından biri ve Pennysylvania’da üretiliyor.
  Bunları Not Edin
  Burada dünya’nın en güzel yerlerinden birini ziyaret edebilirsiniz. “Chocolate Tasting Adventure” merkezinde çikolata spasına bile girebiliyorsunuz. Di
ğer mağazalar ise Café Zooka ve the Cocoa Beanery.
7)  New York, New York


  Diğer her şey gibi, dünya’nın en iyi çikolatalarını da New York’ta bulabilirsiniz. İsterseniz burada çikolata turlarına katılarak çikolatanın nasıl yapıldığını görebilir ve gününüze daha fazla mutluluk katabilirsiniz.
  Bunları Not Edin
  New York’ta çok çe
şitli iyi çikolata mağazası bulabilirsiniz ama bunlardan en iyileri Chocolate Bar, MarieBelle, Li-Lac ve Richart Design et Chocolat mağazalarıdır. Ayrıca çikolata ustası  Jacques Torres ‘in yaptığı truffle ve çikolataları da mutlaka deneyin deriz.

6)  Villajoyosa, İspanya
 


  Villajoyosa markasının çikolata geçmişi 18.yy’a kadar uzanır. O dönemde işe Venezuella’dan Ekvator’a kakao çekirdeği ihraç edilmesi ile başlanan hikaye, Villajoyosa’yı İspanya’nın en eski çikolata üreticisi yapmıştır.
  Bunları Not Edin
  Valor kesinlikle bu
şehirde yiyebileceğiniz en iyi çikolatadır. Diğer iyi çikolata mağazaları da Chocolates Perez, Mokafe, Chocolates Clavileno, Siroco ve Jose Vinache Sorianodur.

5)  San Francisco, California


  New York’ta olduğu gibi bir çok çikolata sever dünya’nın en iyi çikolatalarını yemek için San Francisco’ya akın eder. Ama bunlardan Ghirardelli Çikolatası vardır ki işte o en iyisidir.
  Bunları Not Edin
  Ghirardelli çikolatası dı
şındaki en iyi çikolatalar Michael Recchiuti, XOX Truffle, Richart San Francisco, Cocoa Bella, TCHO, Coco-Luxe ve Christopher Elbow Artisinal Chocolates’dır.

4)  Oaxaca, Meksika


  Dünya’nın ilk çikolatacıları Amerika’da yaşayan Meksikalılardı, daha sonra ise bu gelenek Meksika’da sürmeye devam etti. Bugün Oaxaca, Meksika’da sokakta yürürken bile  onlarca farklı çikolatacı görebilirsiniz. İlginçtir ki buradan alacağınız her çikolata da çok lezzetlidir. Oaxaca çikolatalarının en önemli özelliği, fabrika’da üretilmemesi, eski yöntemlerle elde üretilmesidir.
  Bunları Not Edin
 
Şehirde 3 büyük çikolata üreticisi vardır: Moyordomo, Guelaguetza ve La Soledad.

3)  Barcelona, İspanya


  İspanyollar, çikolatayı ilk keşfeden ülkelerden biri. 1780 yılında, daha ilk kez çikolata makinesini yaptıklarından beri çikolata üreten şehirde birbirinden iyi çikolatalar yiyebilirsiniz. Bunlardan en iyisi the Museo de La Xocolata markasıdır.
  Bunları Not Edin
  Chocolates Amatller ve Chocolate a la Taza markaları yakla
şık 150 yıldır dünya’da yiyebileceğiniz en kaliteli çikolataları üretiyor. Diğer markalar ise: Dulcinea, Fargas ve Pasteleria Escriba.

2)  Zurich, İsviçre


  İsviçre’de kişi başına çikolata tüketimi, dünya’nın her yerinden daha fazladır. Çünkü İsviçreliler çikolata işinden çok iyi anlar. İsviçre’nin en önemli çikolata üreticileri Nestle, Toblerone,Lindt,Treuscher ve Sprungli’dir.
  Bunları Not Edin
  Treuscher, Lindt ve  Spungli markalarını çikolata satan yerel dükkanların hemen hemen hepsinde bulabilirsiniz.
İsterseniz Lindt’in fabrikasını gezebilir ve ürünleri oradan %20lere varan indirimlerle satın alabilirsiniz.

1)  Godiva, Belçika


  Belçika tam bir çikolata cenneti … Bu ülkede toplam 12 çikolata fabrikası, 16 çikolata müzesi ve 2100den fazla çikolata dükkanı bulunuyor. Brüksel’de ise dünya’nın en büyük 2 çikolata fabrikası var. Tabi ki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas.
  Bunları Not Edin
  Dünya’nın en iyi çikolatalarının üretildi
ği Brüksel’deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.

         Çikolata adına filmler dahi çekilmiştir;












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder